Het experimentator-effect

Fragmenten

Proloog

Of het nu kwam door de stilte in mijn moeders buik, maar ik heb altijd getwijfeld aan de werkelijkheid. Besta ik wel? Is het leven een droom? Lig ik net als Neo in een voedzaam biobad en verbeeld ik me dat ik alles fysiek onderga?

Nocebo

Kun je ook een ‘overdosis’ nocebo nemen? Ieder dag horen talloze patiënten: ‘Het spijt ons. Er is niets meer dat we voor u kunnen doen. Alle tests wijzen hetzelfde uit. U bent ongeneselijk ziek en hebt niet lang meer te leven’.

Tijd

Ik heb lang getwijfeld of ik het wel over de tijd wilde hebben. Het is een val-kuil. Het is een ‘rabbithole’, een moeras waar je zo in weg kunt zakken. Iets wat zo diep verankerd ligt in ons denken en tegelijk zo ongrijpbaar is.

Passie

Wat is de kracht van de gedachte? Is de werkelijkheid maakbaar? Sinds de ontdekking van de kwantummechanica wordt ernstig rekening gehouden met de mogelijkheid dat wij als observanten invloed uitoefenen op …..

Illusie

Ik zat in mijn achtertuin naar de hemel te staren. Op de tafel walmde een enorme kaars dikke pluimen donkere rook de lucht in. Onder een laagje wazige was lag het zielloze lichaam van een in kaarsvet gaargekookte Franse mot.

Dode kat

Tja, de natuur zit vreemd in elkaar. Ons ‘niet weten’ zorgt ervoor dat er iets wonderbaarlijks gebeurt. Een deeltje krijgt ineens de mogelijkheid twee of meer dingen tegelijk te zijn en op twee of meer plaatsen tegelijk te zijn.

Video 8

....maar de werkelijkheid die je nu beleeft, heeft niets te maken met de werkelijkheid die er aan vooraf ging, behalve dat ze door menselijke logica aan elkaar gekoppeld zijn. Het is vergelijkbaar met wat we doen als ….