Het experimentator-effect

Recensies

Mind over matter

Fantastisch. Dat is het enige woord waarmee ik ‘Het Experimentator-effect’ in een enkel woord kan vangen. H.P. Vrijdag schreef dit 303 bladzijden tellende boek dat ons een blik gunt door de scheurtjes van de werkelijkheid. Wat is echt? Wat beelden we ons in?

 Verder lezen


Het leven als een groot experiment

We gaan naar school of naar het werk. We komen thuis en eten. We gaan sporten of op de bank zitten. En zo gaat het maar door, week in week uit. We leven in patronen. Maar waarom eigenlijk en hoe bewust kiezen we onze routines?

 Verder lezen


Een dolle rit

HP Vrijdag heeft een meesterwerkje geschreven. Echt, ik meen het. Wat hij in zijn boek presenteert is wonderbaarlijk, hoe hij dat doet al evenzeer. ‘Wetenschapsfilosofie tot het gaatje’, zo omschrijft hij het zelf. Mij gaf het lezen in elk geval het gevoel …

 Verder lezen

Bestaan we wel?

'Als je 's morgens je ogen opendoet, stroomt hij naar binnen.... De werkelijkheid, we ruiken, voelen, horen, zien en proeven 'm. Maar bestaat hij eigenlijk wel? Wat is écht en wat beelden we ons in?' 


 Verder lezen

Een meesterwerk in zijn genre

Er zijn van die boeken waarbij je als lezer een gezonde jaloersheid voelt voor de schrijver. Omdat je zelf zo'n kunstwerk had willen schrijven, maar stiekem weet dat het talent daarvoor ontbreekt. 'Het Experimentator Effect' is zo'n boek.


 Verder lezen

Wat is werkelijkheid?

Wij mensen zijn al snel geneigd om alles wat we zien of horen of voelen voor waar aan te nemen. Maar is het wel waar? Is het wel echt? Werkelijkheid staat namelijk zo dicht bij de illusie dat de twee soms niet van elkaar te onderscheiden zijn.


 Verder lezen

Een aanrader

In welke mate beïnvloedt de onderzoeker het onderzochte? Indien je ooit de film 'Further down the rabbit hole' hebt gezien, het vervolg op 'What the Bleep do we know!?', dan heb je reeds een idee verkregen van het zogenaamde 'Double-split experiment'.


 Verder lezen

Boekbespreking Astroblogs 

Een poosje terug verscheen bij uitgeverij Agnost het door H.P. Vrijdag geschreven boek ‘Het Experimentator-Effect’, dat als ondertitel ‘op zoek naar scheurtjes in de werkelijkheid’ heeft.


 Verder lezen

TOP