21/05/2012
In de Sydney Morning Herald stond het merkwaardige verhaal van de tweeling Craig en Brenton die haast op natuurkundige wijze verstrengeld leken. Steeds als de ene broer wat overkwam, had de andere ook ergens last van. Toen Brenton last kreeg van erge hoofdpijnen, haalde hij zijn broer over om zich te laten onderzoeken. In het ziekenhuis ontdekte de doktoren dat Craig een tumor in zijn hoofd had. Het leek wel of ze op de een of andere manier met elkaar verbonden waren.
Verstrengeling is een leuk en mysterieus fenomeen in de natuurkunde. Het treedt op als een bron tegelijkertijd twee deeltjes uitstoot. De deeltjes lijken dan op de een of andere manier met elkaar verbonden te zijn. Ze reizen met dezelfde snelheid en als het ene deeltje bijvoorbeeld linksom zijn as draait, draait het andere altijd rechtsom. Ze zijn elkaars tegenpool of - zo kun je het ook zien - ze hebben samen alle mogelijke eigenschappen. Nog vreemder is dat als je het ene deeltje een zetje geeft, het andere ook ineens zijn koers wijzigt, zonder aantoonbare fysieke reden. Door naar het ene deeltje te kijken kun je ook de positie van het andere deeltje te weten komen. En door naar de impuls (=beweging) van het andere deeltje te kijken, kun je ook de impuls van het ene deeltje te weten komen. Je bekijkt gewoon de ene en weet automatisch de eigenschappen van de ander.
Hoe het kan weet niemand. De deeltjes hebben geen programma, zoals bijvoorbeeld ééneiige tweelingen, die over dezelfde genetische code beschikken. Ook sturen ze elkaar geen informatie. Het lijkt wel of ze op de een of andere manier één zijn, ongeacht de ruimte die ze scheidt. Zouden mensen ook op de een of andere manier met elkaar verstrengeld kunnen raken?